Què és una emoció?

Qualsevol pensament provoca una emoció. Una emoció és una resposta que ens mou a reaccionar d’una o d’altra manera. Etimològicament, emoció vol dir «moure cap a» l’acció que ens provoqui l’emoció que estem sentint. D’aquesta manera, les emocions tenen un component Neurofisiològic, una resposta instintiva del cos que reacciona a alguna cosa. Però també tenen components educables com poden ser els components comportamentals, les expressions externes de les emocions, i els components cognitius, que ajuden a la valoració i a prendre consciència de l’emoció que s’ha sentit. En definitiva, el que ens envolta ens fa pensar i aquests pensaments ens fan reaccionar emocionalment, ens posen en alerta o ens relaxen depenent del perill que percebem.

Aquestes reaccions emocionals, són inconscients, curtes, irracionals, intenses i universals i condicionen els nostres estats d’ànim. A diferència de les emocions, els estats d’ànim són estats emocionals romanents en el temps, no són tant específics ni tant intensos com les emocions que van fluint, sinó que els estats d’ànim poden durar hores o dies. Però no s’han de confondre els estats d’ànim amb el temperament o la personalitat d’algú, doncs això té més a veure amb l’actitud amb la que ens prenem la vida. Tampoc hem de confondre una emoció amb un sentiment, l’emoció és inconscient, els sentiments són conscients, estables, duren en el temps, s’han pensat i ens porten a prendre decisions sobre com volem viure.

Per posar un exemple, en el teatre s’analitza el text a interpretar des del personatge i la seva personalitat (la seva màscara). En el text hi podem comprovar l’estat d’ànim d’aquesta màscara, però, en el que va dient en cada paraula o frase, hi hem d’interpretar les emocions que el porten a dir el que està dient. En el clown en canvi, són les emocions les que manen, tant del personatge que és completament imbècil davant qualsevol situació, com de les emocions que provoca al públic. Aquestes emocions que sent el clown, s’exageren al màxim provocant el riure de l’expectació per l’absurditat de les seves reaccions, que es mostren incontrolades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *