Finalment, hem de mantenir una bona salut emocional

«Fomentant l’auto-indagació. S’ha d’evitar la justificació i deixar de pensar que la causa dels nostres problemes està a fora. No hem de caure en la trampa de la culpabilitat».

Les emocions bàsiques són viscerals, són impulsos biològics que ens condueixen a realitzar determinades accions. Amb les emocions interpretem el que ens envolta i ens ajuden a adaptar-nos. Com diria Ortega i Gasset «jo sóc jo i les meves circumstàncies». Unes circumstàncies que fan que mostrem les nostres energies i capacitats. Unes circumstàncies que podem viure des del victimisme o des de l’educació emocional. Reflexionant sobre el que ens passa, tenint present que qui provoca el nostre estat emocional som nosaltres mateixes, ningú en té la culpa i per tant, ens hem de saber perdonar per canviar el nostre estat d’ànim. Tota experiència, tant positiva com negativa, ens fa créixer, ens mou canviant les nostres creences i valors. Com en una espiral creixent, les experiències viscudes i sentides i els nostres valors canvien les nostres creences, fent que veiem la realitat d’una altra manera i per tant, experimentem i valorem les coses de forma diferent. Si una persona es compromet amb ella mateixa a canviar, tot el que estarà al seu voltant també canviarà.

El cos parla el que la ment calla. Si reprimim les emocions les somatitzarem. Tenir bona salut emocional implica sentir-se bé, comprendre i estar d’acord amb les emocions que ens mouen. D’aquesta manera una podrà desenvolupar les seves capacitats i afrontar l’estrès del dia a dia sense enfonsar-se. Així mateix, algú amb una bona salut emocional mantindrà unes relacions satisfactòries i podrà treballar de manera eficient. D’aquesta manera, algú amb bona salut emocional es mostra coherent amb el que sent, viu com vol viure, sense jutjar ni parlar dels demès, comprenent als demès doncs a una mateixa, ja s’ha comprès. Sabent que una és la mestressa de la seva pròpia vida, que el que ens altera no està en la resta de les persones, sinó en una mateixa doncs, qui ens rodeja ens complementa, afectant-nos sense cap culpa.

No existeix la separació entre conscient i inconscient, entre positiu i negatiu. Simplement no ens hem d’obligar a fer el que no volem fer, rendint-nos a la vida, fluint.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *