Maneres de gestionar bé les nostres emocions (ecologia emocional)

Per tal de créixer personalment, millorar les nostres relacions i construir un món més harmoniós i solidari, haurem de saber gestionar bé les pròpies emocions. Per a aconseguir-ho, haurem d’intentar primer de tot sentir les pròpies emocions, sense reprimir-les, negar-les o ignorar-les. Després haurem de ser capaces d’adonar-nos del que sentim, posant nom al que ens passa pel cap. Seguidament, un cop sabem què estem sentim, haurem d’esbrinar què ens està volent dir. El que estem sentint, què ens diu de nosaltres mateixes i de les nostres relacions amb els demès?. Això ens aportarà informació sobre la situació que estem passant i ens permetrà prendre decisions, que haurien d’estar encaminades a ser felices. Finalment hauríem de passar a l’acció, la informació de les emocions que sentim ens fan tenir un coneixement que ens permet millorar-nos de forma creativa i constructiva. Aquest vídeo ens mostra com podem passar d’un desert emocional, a poder escollir les emocions amb les que ens volem quedar.

Aquí us deixo uns quants conceptes sobre ecologia emocional que us ajudaran a poder millorar la vostra salut emocional. D’entrada hauríem d’evitar la contaminació emocional, el que són retrets, mal humor, queixes, rumors, negativitat, ressentiments i intentar nodrir-nos de vitamines emocionals, com són agraïments, somriures, reforços positius, petons, abraçades, etc. Parlar en positiu o recordar moments i situacions agradables, el que se’n diu tenir converses emocionals ens ajudaran a mantenir un estat d’ànim positiu, això és possible si estem envoltades de reserves naturals emocionals, o el que seria rodejar-se de persones que ens cuidin. D’aquesta manera farem neteja emocional allunyant-nos de les relacions tòxiques que no ens ajuden a estar bé. Això ens ajudarà a poder fer reciclatge emocional, positivitzant les emocions negatives que puguem tenir i a no caure en un desert emocional on no sabem fer front al que ens passa o el que seria pitjor, caure en un forat d’ozó psicoafectiu, situació en la que estem tan sensibles que tot ens fa mal, no tenim autoestima i no som capaces de defensar-nos emocionalment. En definitiva, pensar en positiu i poder-nos compartir amb amistats de confiança, per tal de positivitzar o no fer massa cas de les emocions negatives que ens passin pel cap ens ajudaran a estar bé emocionalment.

De les emocions o del que ens pot afectar emocionalment, se n’ha parlat durant tota la història de la humanitat. D’aquí se’n desprenen un seguit de lleis que conformen els principis de gestió ecològica emocional:

 1. Llei de l’autonomia: «Ajuda’t a tu mateixa i els demès t’ajudaran» F. Nietzsche.
 2. Llei de prevenció de dependències: «No facis per a les altres persones allò que poden fer per si mateixes». B.Gita.
 3. Llei del boomerang o de la correspondència: «Tot el que fas a les altres persones també t’ho fas a tu mateix» E.Fromm
 4. Llei del reconeixement de la individualitat i la diferència: «No facis a les altres persones el que vols per a tu. Elles poden tenir gustos diferents». B. Shaw.
 5. Llei de moralitat natural: «No facis als altres el que no vols per a tu» Confucci.
 6. Llei de l’auto-aplicació prèvia: «Una persona no podrà fer o donar als altres allò que no és capaç de fer-se o donar-se a una mateixa»
 7. Llei de neteja relacional: Fer neteja de les relacions fictícies, insanes i que no ens deixen crèixer com a persones.

En aquest blog de la psicòloga Elsa María Pérez, les podeu trobar més detallades i ampliades.

D’aquests postulats, se’n pot deduïr l’actitud davant la vida per tal de tenir una bona gestió emocional. Això es resumeix en el que s’anomena paradigma CAPA que consisteix en tenir i mantenir les següents actituds:

 • Creativitat cercant recursos i solucions davant les dificultats. Ser flexible i capaç de canviar mantenint una actitud oberta i fomentant la curiositat.
 • Amor. Partint d’aquest sentiment com a força constructiva en les nostres relacions.
 • Pacifisme. Vivint sense agredir, fent us de l’assertivitat i intentant mantenir un equilibri pacífic que no ens faci trasbalsar.
 • Autonomia. Convivint amb la resta de la gent sense ofegar als demès ni deixar-se oprimir.

Si voleu treballar a l’aula, o a casa, les emocions, aquí hi ha un recull d’activitats lectives sobre ecologia emocional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *